WAT ZIJN GELNAGELS

Wat is gel oftwel UV/Led gel?

Gel is een stroperige substantie die gebruikt wordt om kunstnagels en verlengingen  te creëren. In tegenstelling tot acrylnagels, die dmv zuurstof uithardt, moet gel uitgehard worden in een daarvoor bestemde UV/Led-lamp. Gel bestaat namelijk uit korte ketens van moleculen die in een UV/LED- lamp zich verbinden tot lange ketens, deze chemische reactie noemen we het uithardingsproces. Gelnagels zorgen voor een versteviging van de natuurlijke nagel en met behulp van tips of een sjabloon kan je nagel nagels mee verlengt worden. Gel is ideaal voor vrouwen met dunne, korte en broze nagels. Ten opzichte van acrylnagels zijn gelnagels flexibeler en buigzamer.

Consistentie van gel

Een van de basisproducten die in gel gebruikt worden noemen we oligomeren. Dit zijn molecules die al gedeeltelijk aan elkaar hangen. Dit is meteen ook het grootste verschil ten opzichte van monomeren en polymeren waar acrylnagels uit bestaan .Om het nut te begrijpen van de voorgemaakte molecuulketens (oligomeren) moet je eerst begrijpen hoe UV/Led producten uitharden. Door de energie van de lamp zullen de moleculen lange ketens met elkaar vormen. Wanneer er lange ketens ontstaan zal het product beginnen uitharden. Dit uitharden noemen we het uithardingsproces oftewel polymerisatie. De dikheid, ook wel consistentie genoemd, van UV/Led uithardende producten wordt bepaald door de lengte van de ketens van oligomeren. Deze ketens van moleculen kunnen in elkaar verstrengeld tijdens dat polymerisatie proces  waardoor deze niet zo gemakkelijk meer kunnen bewegen. De beperkte bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat je een dikte krijgt die lijkt op een gel. De dikte van UV/Led uithardende producten wordt meestal uitgedrukt in viscositeit of consistentie. De consistentie van een UV gel wordt bepaald door het toevoegen of verwijderen van additieven (grondstoffen). 

Mag je UV gel zelf verdunnen?

Gel mag zeker niet verdunt worden! Het toevoegen van een vloeistof om de UV gel dunner te maken zorgt ervoor dat het uithardingsproces sterk beïnvloed wordt. De uitharding zal niet meer efficiënt gebeuren, waardoor je slechte uitgeharde kunstnagels overhoudt. Dit is een van de belangrijkste oorzaken voor het ontwikkelen van een contactallergie. 

Is de flexibiliteit van UV gel bepaald door de consistentie van het product?

De flexibiliteit van UV gel hangt af van twee factoren. Als eerste hebben de soort oligomeren (chemische structuur) de grootste invloed op de flexibiliteit van de kunstnagels. Als tweede factor is de uithardingsgraad belangrijk. Te weinig uitgeharde nagels heeft als resultaat dat de kunstnagels veel flexibeler zullen zijn. Zoals in het vorig puntje besproken is dit een onderschatte oorzaak voor het ontwikkelen van een contactallergie.

Voor en nadelen van gelnagels

Gel heeft zoals ieder nagelproduct zijn voor- en nadelen. Hieronder hebben we enkele van de voornaamste voor- en nadelen van gel opgesomd.

Voordelen

  • Gelnagels zijn flexibel en buigzaam.
  • Gelnagels houden 3-4 weken zonder dat de glans vervaagt.
  • Geen last van chemisch en andere storende geurtjes.
  • Ziet er natuurlijk uit.
  • Je kan er jouw natuurlijke nagels mee verlengen.

Nadelen

  • Je hebt een UV/LED lamp nodig om de gelmassa uit te harden.
  • Vereist vaardigheid om het aan te brengen.
  • Het kost wat tijd om je gelnagels te verwijderen.

Hoelang blijven gelnagels mooi?

Gelnagels blijven ongeveer 3-4 weken op je nagels. Het hangt af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van je gel, de uitgroei en conditie van je nagels en de behandelmethode. Het is echter belangrijk om gelnagels te plaatsen op gezonde nagels. Als je gel plaatst op een beschadigde nagelplaat gaan de kunstnagels niet lang houden. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs leiden tot beschadiging en vervorming van de natuurlijke nagelplaat.

Benodigdheden voor een gel manicure

Om een gelnagel  behandeling uit te voeren heb je verschillende benodigdheden nodig. Allereerst heb je een UV/LED lamp nodig om het product uit te harden. Daarnaast  kan je geen gelnagels maken zonder een gelpenseel, Vochtontrekker, bonder of primer, Top gel. Als laatste en belangrijkste heb je een gepast UV of Led gel nodig. Koop die gel die past bij het einddoel. Om de natuurlijke nagelplaat voor te bereiden heb je verschillende tools nodig zoals: een vijl, cuticule pusher, nagelriemtang en/of een nagelfrees, maar volg eerst een frees training voordat je deze gaat toepaasen.

Welke lamp gebruik je het best voor UV gel?

UV gel kan je zowel in een oudere UV lamp (waarvan de lampen vervangbaar zijn) als in een nieuwere UV/LED lamp uitharden. Het grootste verschil is dat het nagelproduct in een oude model UV lamp steeds langer moet uitgehard dan in een nieuwere UV/LED lamp. Bekijk wel steeds de verpakking / productpagina ter bevestiging.

Gelnagels aanbrengen

Voordat  gelnagels worden aangebracht  is het belangrijk dat de natuurlijke nagelplaat correct voorbereid wordt. Gel moet worden aangebracht met een gel penseel. Na de voorbereiding van de nagelplaat moet er even vocht worden ontrokken van de nagelplaat, in onze salon doen wij dat met de Blue scrub. Daarna wordt een bonder aangebracht (sommige salons werken met een primer) en vervolgens de  base gel. Dit kan ook een heel dun laagje zijn van de builder gel.We noemen dit het strijklaagje. Daarna wordt een dun laagje builder gel aangebracht met een gelpenseel. Hiermee wordt een bolletje gevormd en in het midden van de nagel gelegd. De builder gel wordt verdeeld over de hele nagel om deze op te bouwen. Dit wordt een voor een uitgehard in de lamp en afgelakt met een top gel. 

Gelnagels bijwerken

Zoals bij alle soorten kunstnagels zullen gelnagels na enkele weken een uitgroei vertonen. Het wordt dan weer tijd om terug te komen naar de salon om deze te laten bijwerken. Bij het bijwerken van een gelmanicure is het belangrijk dat de juiste stappen worden gevolgd. Zodat je niet de volledige manicure opnieuw moet laten doen. 

Gelnagels verwijderen

Gelnagels kan je op twee verschillende manieren verwijderen. Je kan gebruik maken van een gewone vijl of een elektrische nagelvijl. Bij het verwijderen is het heel belangrijk dat de natuurlijke nagelplaat niet beschadigd wordt .Na het verwijderen van de kunstnagels voelen de natuurlijke nagels wat flexibeler aan gedurende 12-24uur. De oorzaak ervan is dat de kunstnagels ervoor zorgen dat het vochtgehalte in de nagelplaat stijgt met 10-15%

Wat is beter gelnagels of acrylnagels?

Iedere nagelstyliste heeft zijn eigen voorkeur, sommige stylisten kiezen liever voor gelnagels en anderen voor acrylnagels. Gelnagels zijn wat flexibeler dan acrylnagels. Sommige nagelstylisten hebben een voorkeur voor acryl omdat er hier geen uitharding in de lamp voor nodig is, maar een andere styliste kiest weer voor gel omdat de geur niet zo overheersend is dan bij acryl. Geen van beide kunstnagelsoorten is beter of slechter voor je natuurlijke nagel. Ieder Europees goedgekeurd nagelproduct is veilig, zolang je het op de correcte manier aanbrengt en verwijdert.

Kan je gel gebruiken voor een pedicure?

Meestal wordt een pedicure uitgevoerd met gellak. Gellak kan namelijk veel dunner aangebracht worden dan UV gel. Een pedicure kan dus zeker met gel uitgevoerd worden, maar in de praktijk zal je maar weinig nagelstylisten vinden die het zo uitvoeren.

Allergie bij gelnagels?

Niet alleen maar gelnagels kunnen een allergie (contactallergie) veroorzaken, ook alle andere nagelproducten kunnen aan de oorzaak liggen. Een contactallergie wordt veroorzaakt door bepaalde ingrediënten die aanwezig zijn in de nagelproducten waar je lichaam op reageert. Een contactallergie kan komen door het slecht uitvoeren van een manicure of door langdurig of herhaald contact met de huid. 

Nagels verzwakken na een gelnagel manicure

Kunstnagels in het algemeen zorgen ervoor dat het vochtgehalte in je natuurlijke nagelplaat verhoogt met 10-15%. Hierdoor voelen je nagels gedurende 12-24 uur na het verwijderen van de kunstnagelmassa flexibeler aan. Na 12-24 uur zullen de nagels terug hun oorspronkelijke conditie terug aannemen.

 

Zo nu weet je alle ins en outs over gelnagels, ik hoop dat je mijn blog weer leerzaam vond.

Liefs Yvonne

Liefs Yvonne

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.